Categorized | Muziek

Z-Machines: Is de menselijke muzikant inwisselbaar?

Het is geen echt nieuw fenomeen: robots die muziek maken. Al in de 19e eeuw werden er speeldozen gemaakt die werden geprogrammeerd door middel van pennetjes op een rol, of lipjes op een koperen plaat. Een ander goed voorbeeld is bijna niet uit ons straatbeeld weg te denken: de draaiorgel. Het Z-Machines project, in het leven geroepen door een technisch team van de Universiteit van Tokyo, is echter wel hele andere koek. Z-Machines is een band die volledig uit robots bestaat. Er is Mach, een gitarist met 78 vingers; Ashura, een 22-armige drummer en Cosmo, die keyboard speelt door middel van lasers. Je kunt je voorstellen dat de mogelijkheden met zo’n band oneindig zijn. Zij kunnen dingen spelen op een manier die voor een menselijke muzikant fysiek onmogelijk geacht zouden worden.

Het menselijke aspect

Toch is er iets wat de mens op hen voor heeft. Hoewel de robots misschien technisch superieur zijn, kunnen zij namelijk geen muziek schrijven. Daarom heeft het team verschillende artiesten gevraagd om muziek te ontwikkelen die in de robots geprogrammeerd kon worden. Onder hen was de Engelse elektronische producer Tom Jenkinson, beter bekend als Squarepusher. Hij componeerde het nummer “Sad Robot Goes Funny”, maar nadat het klaar was voelde hij dat er meer potentie in zat. Uiteindelijk schreef hij een hele EP met materiaal voor de robots, genaamd Music For Robots. Het idee van Jenkinson was om uit te vinden of robots muziek kunnen spelen die, hoewel op een manier gespeeld die nooit menselijk haalbaar zou zijn, toch een emotioneel aspect bevat. “Een robot gitarist kan bijvoorbeeld veel sneller spelen dan een mens ooit zou kunnen, maar er is geen amplitude controle”, legt Jenkinson uit. “Daar moet je, net als wanneer je voor een menselijke performer schrijft, rekening mee houden.” Het resultaat hiervan is ondertussen te beluisteren. De EP is namelijk op 7 april via Warp Records uitgebracht.

Z-Machines debut show

(fotocredits: japandailypress.com)

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!