Categorized | Muziekwetenschappen

Wat krijg je als je informatica en muziekwetenschappen combineert?

We maken tegenwoordig steeds meer gebruik van digitale muziek en daardoor is de combinatie van informatica en muziekwetenschappen eigenlijk helemaal niet meer zo’n gekke gedachte. Maar wat krijg je dan eigenlijk, als je informatica en muziekwetenschappen combineert?

Mathematische en computationele muziekwetenschappen

Wanneer informatica en muziekwetenschappen worden gecombineerd dan is een van de mogelijke uitkomsten mathematische en computationele muziekwetenschappen. Het is een veld waarin de specialiteiten van programmeurs worden gecombineerd met de specialiteiten van musicologen om zo nog meer informatie over muziek te ontsluiten.

Toepassingen

Mathematische en computationele muziekwetenschappen kunnen in de praktijk bijvoorbeeld worden ingezet om te bepalen hoe een nummer herkend kan worden aan de hand van de toonsoort en hoe bepaald kan worden binnen welk genre bepaalde muziek valt. Muziek kan worden gecategoriseerd en geanalyseerd en zo kunnen er nieuwe inzichten worden verkregen.

Een voorbeeld uit de praktijk

Een mooi voorbeeld van een applicatie die is ontstaan dankzij mathematische en computationele muziekwetenschappen is de bekende app Shazam. Het is een applicatie waarmee de titel van een nummer kan worden gevonden aan de hand van een klein fragment van het nummer. Wie een goed nummer hoort, maar de titel niet kent, hoeft alleen maar de app te starten en op een knop te drukken en daarna zal de informatie over het nummer vanzelf op het scherm verschijnen.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!