Categorized | Muziekwetenschappen

Waarom krijg je dat deuntje maar niet uit je hoofd gezet?

Je kent het wel: je hebt net even lekker naar de radio geluisterd en inmiddels krijg je het liedje dat je zojuist hebt gehoord niet meer uit je hoofd gezet. Hoe komt het dat sommige liedjes zo makkelijk in je hoofd blijven hangen, terwijl je andere nummers zo vergeten bent? Hoogleraar muziekwetenschappen Henkjan Honing deed onderzoek naar dit fenomeen en ontdekte dat 3 factoren een rol spelen, onder andere doordat deze liedjes de aanmaak van dopamine in ons lichaam stimuleren.

Herkenning

Herkenning is de eerste factor die volgens Honing erg belangrijk is. Het menselijk brein is erg goed in het herkennen van muziek en we kunnen in een fractie van een seconde bepalen tot welk genre een liedje behoort en of dit genre ons aanspreekt. Het is met een keuze voor het juiste genre dan ook mogelijk om een nummer te schrijven dat een enorme groep mensen aanspreekt en bij deze groep zou het nummer zomaar in het hoofd kunnen blijven hangen.

Herhaling

Daarnaast is herhaling ook een erg belangrijke factor bij het creëren van het ultieme nummer. Hoewel je misschien zou verwachten dat een nummer met herhaling al snel saai is, blijken onze hersenen juist van herhaling te houden en waarderen we juist daardoor nummers waarin noten herhaaldelijk in dezelfde volgorde worden afgespeeld. Het is dan ook niet vreemd dat veel popnummers gebruik maken van deze techniek.

De haak

De derde en laatste factor die een rol speelt wordt door Honing de haak genoemd. De haak is een uniek stuk dat we direct kunnen herkennen en waarin we het liefst direct zouden meezingen met het nummer. Een vraag waarop Honing nog geen antwoord heeft is hoe je een goede haak maakt. Hoewel de muziekwetenschapper wel geprobeerd heeft een antwoord te vinden, is het vooralsnog onbekend. Honing hoopt in de toekomst meer onderzoek te doen om een antwoord op deze vraag te vinden. In onderstaande video ligt muziekwetenschapper Honing het onderzoek verder toe:

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!