UU: “Muzieksmaak kan crimineel gedrag voorspellen”

Volgens een groep onderzoekers van de Universiteit Utrecht is het aan de hand van de muzieksmaak van jongeren mogelijk om een voorspelling te doen over mogelijk crimineel gedrag.

Onderzoek

Gedurende 4 jaar werd een groep jongeren geobserveerd. Er werd vastgelegd naar wat voor soort muziek de jongeren luisterden en daarnaast werd bekeken of er licht crimineel gedrag werd vertoond. Onder licht crimineel gedrag valt volgens de onderzoekers bijvoorbeeld het plegen van winkeldiefstal of vandalisme en het betrokken raken bij vechtpartijen.

Resultaat

Het onderzoek heeft volgens de onderzoekers geresulteerd in een belangrijke conclusie. De muzieksmaak blijkt volgens de onderzoekers namelijk een belangrijke indicator voor licht crimineel gedrag op latere leeftijd.

Vooral jongeren die op 12-jarige leeftijd al naar muziek als goth, hardrock, hiphop of elektronische dance-muziek luisteren zouden een hogere kans hebben om op latere leeftijd licht crimineel gedrag te vertonen. Jongeren die naar top 40-muziek en Jazz luisteren zouden zelden betrokken raken bij problemen.


Onderzoeksdocument naar de muzieksmaak van jongeren.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!