Categorized | Muziek

Spotify luistert naar je hart

We kennen allemaal wel muziek waar je hart sneller van gaat kloppen, maar bestaat die relatie omgekeerd eigenlijk ook? Met andere woorden, is er muziek die beter bij je stemming past wanneer je je inspant? Kan een nummer er bijvoorbeeld voor zorgen dat je tijdens het hardlopen net even je persoonlijke record verbetert of onder het wielrennen dat laatst sprintje nog even wat makkelijker trekt? Of waardoor je je juist beter kunt ontspannen wanneer je dat wil?

Het zijn vragen die elke musicoloog zullen interesseren, maar ook de mensen achter Spotify. Deze online dienst die muziek als streams aanbiedt op pc, tablet en smartphone experimenteert momenteel met lichamelijke gegevens om haar klanten beter van dienst te kunnen zijn.

Wat heeft je lichaam te vertellen?

Spotify haalt de benodigde data uit verschillende bronnen. Zo kunnen de bewegingssensoren van je smartphone aangeven wat je op dat moment aan het doen bent, bijvoorbeeld of je rustig wandelt of een halve marathon aan het lopen bent. Hartslagmeters en thermostaten geven daarnaast nog meer fysiologische data die van belang kunnen zijn.

spotify Met deze informatie zou Spotify je vervolgens betere suggesties kunnen doen over welke muziek je op dat moment graag luistert. Een rustig muziekje bijvoorbeeld wanneer ’s avonds een strandwandeling maakt of juist wat energiekers wanneer je ’s ochtends op je trimschoenen de deur uitrekt.

Samensmelting van techniek en muziek

Dit nieuwe onderzoek van Spotify is slechts één van de vele interessante innovaties die er op muziekgebied te ontdekken zijn. Wie hier meer over wil leren doet er goed om eens te kijken naar het ‘Firestarters’ project dat Vodafone samen met Discovery Channel heeft opgezet. Hierin worden talentvolle creatievelingen gevolgd.

De app Traktor introduceert bijvoorbeeld compleet nieuwe mogelijkheden voor dj’s op het gebied van mobiel plaatjes draaien. De campagne daagt daarbij graag de huidige generatie dj’s uit om deze nieuwe ontwikkelingen eens uit te proberen. Elk stukje nieuwe technologie brengt nieuwe mogelijkheden. Op dit moment beschikt bijvoorbeeld enkel de iPhone 5s nog over een motion processor die bewegingsgegevens kunnen opmeten.

Mobiele data streamen

Met de komst van de 4G technologie is het streamen van HD audio (en video) geen probleem meer, al gaat het streamen wel ten koste van flink wat data. Zo was T-Mobile onlangs genoodzaakt diensten als Spotify en YouTube te blokkeren van het WiFi-netwerk in de NS treinen, om het netwerk voor iedereen toegankelijk te houden. Aan de andere kant van het spectrum heeft Vodafone een deal met RTL wat het mogelijk maakt om de klanten van dochteronderneming Sizz ongelimiteerd TV te laten kijken. Geruchten gaan de ronde dat ook Spotify in onderhandeling is met Vodafone om haar dienst gratis aan de klanten van Vodafone te leveren, buiten het datapakket om. Dit zou enkel gelden voor klanten met een Vodafone Red of Red Super abonnement.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!