Categorized | Muziekwetenschappen

Muziekwetenschappen: een studie in het teken van muziek

Vrijwel iedereen heeft een interesse in muziek en we luisteren allemaal vrijwel dagelijks naar muziek op de radio, de smartphone, de computer of tv. Het aantal mensen dat van muziek later hun beroep wil maken is echter maar waarom eigenlijk? Wellicht wordt er gedacht dat de kans op een baan klein is of dat er voor het studeren van muziekwetenschappen veel talent benodigd is.

Passie

Toch is dat laatste niet helemaal waar. Natuurlijk zal je zonder talent geen rockster worden en je zult misschien niet in een band kunnen spelen, maar er zijn natuurlijk ook vele andere beroepen die een sterke band met het fenomeen muziek hebben. En voor veel van deze andere beroepen is het bespelen van een instrument of het zingen van een lied helemaal niet belangrijk. Het enige wat daar vaak telt is passie en liefde voor de muziek.

Muziekwetenschappen

Kennis van en over muziek, dat is voor deze beroepen vaak een stuk belangrijker en dat is precies wat de studie muziekwetenschappen biedt. Er wordt naar muziek in het algeheel gekeken en daarbij kun je denken aan de historie, de cultuur en naar de sociologische achtergronden van muziek.

Zo zal je tijdens een studie muziekwetenschappen veel leren over zowel oude muziek als nieuwe muziek, de manier waarop de muziek werd en wordt uitgevoerd en de effecten van muziek op de maatschappij. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan (nieuwe) inzichten in muziek en wordt er bestudeerd hoe deze inzichten zijn ontstaan. Het maken van muziek speelt eigenlijk maar een kleine rol bij muziekwetenschappen, maar het is natuurlijk niet verboden om ook zelf muziek te maken.

Wat kun je er precies mee?

En het vinden van een baan, ook dat is best mogelijk na een studie muziekwetenschappen. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als wetenschappelijk onderzoeker en onderzoek doen naar muziek en de effecten van muziek, je kunt zelf muziek componeren en / of produceren, je kunt muziekdocent worden en het is ook mogelijk om bijvoorbeeld met programmeurs samen te werken om de opgedane kennis over muziek te automatiseren en verwerken in software.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiƫle instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!