Muziekles goed voor hersenverbindingen

Wie op jonge leeftijd muziekles heeft gehad heeft volgens een Canadees onderzoek beter ontwikkelde hersenverbindingen dan mensen die op jonge leeftijd geen muziekles hebben gehad.

Vroeg beginnen

Mensen die voor het zevende levensjaar zijn begonnen met het volgen van muziekles hebben vooral in de hersendelen die belangrijk zijn voor het aansturen van onze motoriek beter ontwikkelde hersenverbindingen. De leeftijd is volgens de onderzoekers van groot belang en hoe jonger wordt begonnen met muziekles, hoe beter het is voor de ontwikkeling van de hersenverbindingen.

Weinig invloed op muzikaal talent

Hoewel uit het onderzoek van de Canadese Concordia University blijkt dat de hersendelen voor de motoriek betere verbindingen hebben, is het volgen van muziekles op jonge leeftijd geen garantie voor muzikaal talent. Het technisch uitvoeren van bepaalde handelingen kan eenvoudiger zijn, maar er zijn nog vele andere eigenschappen die voor een getalenteerd muzikant ook belangrijk zijn.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!