Categorized | Muziek

Live afscheidsmuziek: een goed idee?

Muziek bij afscheidsplechtigheden zal altijd heel belangrijk blijven, zo blijkt wel uit dit lijstje uitvaartnachtmerries. Maar uitvaartmuziek en wat mensen als ‘typische’ afscheidsnummers’ zien is in deze tijd aan grote verandering onderhevig. Daarnaast is er ook nog keuze in de wijze van het ten gehore brengen van deze afscheidsnummers. Zo ga je als nabestaande misschien voor een cd’tje, maar kun je ook kiezen voor een optreden van de muzikale vriendin waar de overledene graag naar luisterde, of het favoriete (cover)bandje. Is dit laatste wel altijd slim?

De sprekende kenmerken van live muziek

Muziek bij een uitvaart is vaak heel indrukwekkend en er zijn verschillende professionele muzikanten die zich hierin specialiseren. Soms is slechts één instrument voldoende om de juiste sfeer te creëren, maar soms zal een voltallige band inclusief zanger de persoonlijkheid van de overledene het best vertolken. Waar je voor kiest, hangt af van meerdere factoren. Zo laat de setting van een kerk vaak weinig ruimte voor een volledige muziekinstallatie maar is een trompetspeler bij het kerkhof een prachtige keuze. Ga na welke mogelijkheden er zijn voordat je professionals opzoekt.

Sommige mensen hebben muzikale familie of vrienden die graag een laatste klankwoord naar de overledene richten middels muziek. Let op dat als je zo iemand zelf vraagt om dit optreden te doen, dat een uitvaart vaak erg kort dag is: mensen hebben weinig tijd om te oefenen. Bovendien bestaat de kans dat emoties de overhand nemen. Professionele ervaring is daarom in deze gevallen vaak gewenst. Hierdoor heb je zekerheid dat de opvoering hoe dan ook goed zal vallen maar soms is de betekenis die een opvoering heeft belangrijker dan de uitvoering zelf. In onderstaande video is een voorbeeld van klassieke live muziek te horen op een begrafenis.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!