Categorized | Muziekwetenschappen

Jongeren positief over muziek ouders

Uit een Amerikaans musicologie-onderzoek naar de muzieksmaak van jongeren blijkt dat jongeren niet alleen goede herinneringen krijgen bij het luisteren naar moderne muziek, maar ook bij het luisteren naar muziek die veel door hun ouders werd geluisterd.

Emotionele impact

Veel jongeren die tijdens het onderzoek naar muziekfragmenten uit de jaren tachtig luisterden kregen daarbij emotionele gevoelens. Heel gek is dit niet, het is muziek die populair was in de tijd waarin hun ouders jonge volwassenen waren. Het is dan ook waarschijnlijk dat de muziek, bewust of onbewust, regelmatig is gehoord in het leven.

Eigen muziek favoriet

Jongeren krijgen volgens het onderzoek de meeste positieve herinneringen bij het luisteren naar moderne muziek. Hoewel muziek uit de jaren tachtig en zelfs de jaren zestig in sommige gevallen ook veel positieve herinneringen naar boven wist te brengen, komt het aantal positieve niet in de buurt van het aantal positieve herinneringen dat eigen muziek oproept.

Meer onderzoek

De onderzoekers zouden graag meer duidelijkheid willen hebben over de rol die de favoriete muziek van ouders heeft op hun kinderen. Ze zijn dan ook van plan om het onderzoek uit te breiden. Ze willen de muzieksmaak van meerdere generaties vergelijken en analyseren.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiƫle instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!