Categorized | Muziek

Is er een Pono-revolutie op komst?

De PonoPlayer werd alweer bijna een jaar geleden via Kickstarter aangekondigd en werd onlangs gelanceerd. De nieuwe muziekspeler zou volgens de Kickstartercampagne leiden tot een revolutie op het gebied van muziek en een wereld moeten openen voor de echte muziekliefhebber. Maar weet de muziekspeler deze belofte ook waar te maken?

De Kickstartercampagne

De PonoPlayer werd tijdens de campagne aangekondigd als een muziekspeler waarmee je muziek kan beluisteren zoals muziek bedoeld is. De PonoPlayer is, in tegenstelling tot smartphones en goedkope mp3-spelers, bedoeld voor het afspelen van muziek van hoge resolutie en het verschil zou voor iedereen hoorbaar moeten zijn. Dat werd althans beweerd door de man achter de PonoPlayer, Neil Young. Hij wist bovendien zo’n 100 grote artiesten te vinden die bereid waren het project te steunen en aan te geven dat het verschil inderdaad erg groot was. Het bleek voldoende om het grote publiek over te halen de Kickstartercampagne te steunen. Het werd een groot succes en er werd ruim 6,2 miljoen dollar opgehaald.

pono player

Een eerste test

De grote vraag is natuurlijk of het uiteindelijke product de beweringen uit de Kickstartercampagne ook waar weet te maken. David Pogue, een gerespecteerd journalist met een muzikale achtergrond, besloot de PonoPlayer nu deze eindelijk beschikbaar is te vergelijken met een iPhone. Hij kocht op de iPhone een aantal nummers uit de iTunes-winkel en kocht diezelfde nummers op de PonoPlayer uit de Pono-winkel. De uitkomst van zijn test verbaasde hem echter, hij hoorde nauwelijks verschil tussen de beide spelers.

Een onderzoekje

Om vast te stellen of het verschil inderdaad erg klein was, besloot Pogue daarna een onderzoek te doen met 15 vrijwilligers. De journalist maakte een testopstelling waarbij een aantal nummers werden afgespeeld op zowel de iPhone als de PonoPlayer en hij gaf de vrijwilligers de mogelijkheid om op elk gewenst moment direct te schakelen tussen de geluidsuitvoer van de iPhone en de PonoPlayer. Het was voor de luisteraars niet bekend welk apparaat zij beluisterden en alle nummers werden twee keer beluisterd, een keer met een hoofdtelefoon van goede kwaliteit en een keer met de standaard oordopjes die met de iPhone worden meegeleverd.

Pono vs iphone

De resultaten

Zowel bij het luisteren met de hoofdtelefoon van goede kwaliteit als bij het luisteren door de standaard oordopjes gaven de meeste vrijwilligers aan het geluid van de iPhone beter te vinden. Bij gebruik van de oordopjes ging de voorkeur in bijna 45 procent van de gevallen uit naar de iPhone, 28 procent hoorde geen verschil en bijna 27 procent gaf de voorkeur aan de PonoPlayer. Bij gebruik van de hoofdtelefoon ging de voorkeur in zelfs bijna de helft van de gevallen naar de iPhone uit, in 24 procent van de gevallen werd er geen verschil gehoord en de PonoPlayer verkreeg in 27 procent van de gevallen de voorkeur. Veel verschil hoorden de vrijwilligers overigens niet, de gemiddelde vrijwilliger schatte dat het geluid van de betere speler ongeveer 10 procent beter was.

Een revolutie?

Voor Pogue lijkt het daarmee wel duidelijk dat de PonoPlayer niet zal zorgen voor de revolutie die vooraf werd aangekondigd. Hoewel het geen leugen is dat de Pono-bestanden meer gegevens en dus details bevatten dan moderne mp3-bestanden uit bijvoorbeeld de iTunes-winkel, zijn veel van deze details niet hoorbaar voor het menselijk oor. Hij raadt de gemiddelde muziekliefhebber dan ook niet aan om te investeren in een PonoPlayer en bestanden uit de Pono-winkel. Een goede hoofdtelefoon zou een betere investering zijn. Indien je toch geïnteresseerd bent in dit product dan kan je de PonoPlayer hier aanschaffen.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!