Categorized | Muziek

Het belang van de juiste uitvaartmuziek

Muziek hoort voor ons bij alle aspecten van het leven en daarmee wordt er dan ook vaak goed nagedacht over de muziek die bij een uitvaart ten gehore wordt gebracht. Het spelen van de verkeerde muziek hoort dan ook bij de grootste uitvaartnachtmerries. De nummers moeten passen bij de overledene, maar natuurlijk ook bij de setting. Met de komst van radio, televisie en muziekkanalen zoals Spotify, is er een shift ontstaan van de religieuze klassieke nummers naar populairdere muziek.

Om ideeën op te doen voor de juiste uitvaarmuziek zijn er verschillende bronnen beschikbaar. Op Spotify vind je bijvoorbeeld de klassieke lijst van de AVRO: In Memoriam, waar veelgebruikte nummers als Ave Maria (Heynis), Ave Verum Corpus (Mozart) en Prelude and Fugue (Tureck) op staan.

Echter laat de top 50 van de DELA zien dat tegenwoordig de populaire muziek de overhand neemt op Nederlandse afscheidsplechtigheden. Met hierop Nederlandse klassiekers als Papa (Stef Bos), De Weg (Guus Meeuwis) en Het Dorp (Wim Sonneveld), maar ook buitenlandse parels die inmiddels bekendstaan als typische afscheidsmuziek. Hoewel popmuziek zal komen en gaan is een nummer zoals Time to say goodbye (Andrea Bocelli & Sarah Brightman), dat de #1-positie in de Top 50 vertegenwoordigt, voorlopig niet meer weg te denken in dit genre. Uitvaartplechtigheden zijn inmiddels daarmee een domein waar klassieke, instrumentale nummers samenkomen met prachtige liedjes van de laatste decennia. Hieronder is de uitvaartmuziek top 50 van DELA te zien.

Wanneer kies je voor muziek?

Tijdens een uitvaart worden er gemiddeld genomen zo’n vier nummers gedraaid of gespeeld, dit is ongeveer een kwartier aan muziek. Een nummer bij binnenkomst, twee stukken tussendoor, en een nummer wanneer iedereen de ruimte weer verlaat. Maar dit kan natuurlijk volledig aangepast worden aan eigen wensen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld ook niet vreemd om een slideshow van foto’s te laten zien, bijgestaan door muziek.

Uitvaarten in Nederland zijn tegenwoordig vaak persoonlijker en veel minder gebaseerd op de traditionele uitgangspunten. Dit betekent dat meer keuzes gemaakt kunnen worden vanuit de interesses en eigenschappen van de overledene in plaats van een vast (religieus) stramien te volgen. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over livemuziek bij een afscheid, want is dit een goed idee of juist een extra bron van zorgen?

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!