Categorized | Muziek

Duurzame muziekfestivals in opkomst

Nederlandse muziekfestivals moeten in de toekomst steeds duurzamer worden, uit onderzoek blijkt dat Nederland op dit gebied achterblijft bij landen als Engeland, Australiƫ en Duitsland. Met individuele muzikanten als Florian Wolff heeft Nederland wel degelijk muzikanten die zich bezighouden met duurzaamheid, maar ook voor het grote publiek moet duurzaamheid straks een belangrijk thema worden.

Milieu-impact

Uit onderzoek van de Oxford University blijkt dat de milieu-impact van muziekfestivals enorm is. Vijfhonderd Britse festivals registreerden samen een enorme hoeveelheid van 84.000 ton CO2-uitstoot per jaar. Duurzaamheidsinstantie A Greener Festival onderzocht of bezoekers bereid zijn om mee te betalen aan het duurzamer maken van een festival. Bijna de helft van de bezoekers was hiertoe bereid, er liggen dus wel degelijk mogelijkheden.

a greener festival

Croissant Neuf Summer Party

Een van de meeste duurzame festivals ter wereld is de Croissant Neuf Summer Party, een jaarlijks vierdaags festival in Engeland. Het festival draait volledig op zonne-energie en 95% van het afval wordt gerecycled. Organisator Andy Hope verbaast zich dat er maar zo weinig festivals op deze manier werken. Als sinds 2007 organiseerde hij de Croissant Neuf Summer Party op deze duurzame wijze. Dit jaar zal de Croissant Neuf Summer Party wegens geldgebrek helaas geen doorgang vinden. Toch zijn er andere festivals die ook hun bijdrage proberen te leveren, door bijvoorbeeld alleen composteerbaar bestek, borden en bekers te gebruiken.

Nederlandse initiatieven

Voor Nederland wordt het dus tijd om hierbij aan te haken. Festivals als Welcome to the Future en Lowlands hebben inmiddels de eerste stappen gezet door samen te werken met belangenorganisaties en bijvoorbeeld gebruik te maken van biologisch afbreekbare bekers en het stimuleren van het gebruik van kraanwater. Inmiddels is het kenniscluster Greener Festival NL opgericht, zodat organisatoren samen kunnen nadenken over duurzaamheid op festivals.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiƫle instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!