Drie bekende Nederlandse musicologen

Bij de meeste mensen die nadenken over bekende Nederlandse musicologen zal er niet direct een naam te binnen schieten. Musicologen hebben over het algemeen niet de starpower van artiesten en ze zijn daarom wat minder bekend. Toch heeft ook Nederland een aantal bekende musicologen.

Marius Flothuis

Marius Flothuis is helaas in 2001 overleden, maar hij was een ware autoriteit op het gebied van de muziek van Mozart. Hij verwierf deze status door zijn studies naar de componist. Daarnaast was Flothuis eerder in zijn leven ook artistiek leider van het Concertgebouworkest en hoogleraar musicologie aan de Universiteit van Utrecht.

Yuri Landman

Yuri Landman is een Nederlands musicoloog die vooral bekend is geworden door het ontwerpen van muziekinstrumenten. Hij speelde in de begindagen van zijn carrière in een aantal bands en hij kwam in die periode tot de ontdekking dat het ontwerpen van instrumenten ook wel in zijn straatje paste.

Hij ontwierp vele instrumenten waarvan de Mood Swinger, een 3rd bridge-gitaar, en de Home Swinger de meest bekende zijn. Twee instrumenten van Landman zijn opgenomen in de collectie van het Musical Instrument Museum in Arizona in de Verenigde Staten.

Hans Liberg

Hans Liberg is waarschijnlijk iemand die de meeste mensen, in tegenstelling tot de twee andere namen, in deze lijst wel herkennen. Liberg is naast musicoloog ook een cabaretier en hij heeft vooral in dat vakgebied naam gemaakt voor zichzelf.

Hij weet in zijn cabaretshows echter altijd mengsels van klassieke muziek met pop en jazz te verwerken. De grootste prestatie van Liberg is zonder twijfel het winnen van een Emmy in 1997 met ‘Liberg zaps himself’.

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!