Categorized | Muziek

Apple brengt nieuw audiosysteem voor auto’s op de markt

Apple heeft een systeem aangekondigd waarmee je iPhone volledig geïntegreerd kan worden in de auto. Het bedrijf is enthousiast als altijd: “CarPlay is van de grond af ontworpen om automobilisten een fantastische ervaring te bieden met het gebruiken van hun iPhones in de auto”.

“Siri, neem de telefoon op!”

CarPlay moet een totale handsfree ervaring worden, waarbij de gebruiker commando’s en taken geeft aan Siri, de stem-assistent van Apple. Tijdens het rijden kun op die manier telefoontjes aannemen, smsjes dicteren of muziek aanzetten. CarPlay doet daarnaast dienst als navigatie, door met Apple’s Maps te werken. Het systeem heeft daarbij een voorspellende gave; adressen in mail, sms, contacten en kalenders geven aan waar je vaak komt.

De eerste auto’s die CarPlay ondersteunen zijn Ferrari, Volvo en Mercedes-Benz. Daarna volgen veel andere merken, waaronder Peugeot, Jaguar Land Rover, Nissan, BMW en Ford.

Persoonlijke radiozenders

CarPlay zal met de update van iOS 7.1 beschikbaar komen voor iPhone 5, 5S en 5C. Naast iTunes Radio kun je met het systeem ook naar muziekdiensten als Spotify en Beats Radio luisteren. Aan het stuur van auto’s met CarPlay-support komt een extra knop waarmee je de microfoon aanzet, waarna je Siri opdrachten kunt geven. CarPlay is geïntegreerd met de elektronische apparatuur die standaard in je dashboard zit. Zo wordt je iPhone pas écht mobiel.

Audiokwaliteit van mobiele devices

Voor audiofielen die veel eisen stellen aan de weergave van geluid deed Engadget.com onderzoek naar de audiokwaliteit van verschillende toestellen. De iPhone 4s kwam hierbij als winnaar uit de test (zie de onderstaande grafieken). Ondanks de uitstekende specificaties van de nieuwe iPhone 5s komt deze met een minder krachtige audio output in vergelijking met de eerder Apple telefoons. Om het meeste uit je telefoons te halen op het gebied van geluid, geeft Macworld een 4-tal tips.

engadget-audio-1

engadget-audio-2 Vergelijkingstest van de audiokwaliteit van smartphones door Engadget.com

Disclaimer

Deze site wordt gemaakt door en voor onafhankelijke fans van muziekwetenschappen en alles wat daarmee te maken heeft. Wij zijn niet gelieerd aan de oude musicology opleiding of eender welke andere officiële instantie hiervan.

Conservatorium van Amsterdam

Kies je muziek zender!